Nejčastějším peckovým ovocem u nás je Slivoň. Slivoň (Prunus) je rozsáhlý rod stromů a keřů z čeledi růžovitých se značným hospodářským a kulturním významem. Zahrnuje velké množství oblíbených ovocných dřevin, jako jsou švestka, meruňka, višeň, třešeň, mandloň a broskvoň, stejně jako druhy planě rostoucí, jako jsou střemcha, trnka či mahalebka. Slivoně se vyznačují jednoduchými, střídavými listy a oboupohlavními, zpravidla vonnými květy. Obsahují množství různých chemických látek, např. toxického amygdalinu. Plodem je peckovice.
U nás historicky nejznámější Švestka domácí, je ovoce, které máme doloženo již někdy v 15 století. Koncem 19 století nastal u nás její největší rozmach jakožto suroviny při vyrobě alkoholu. Díky konkurenci na trhu a přebytkům ovoce se muselo najít „jiné“ využití.
Švestky se nechávají na stromech až do doby, kdy začíná svraštění, v tem okamžik obsahují nejvíce cukru. Sklízejí se sběrem či setřásáním.
I když se to často plete, jsou slívy a švestky jiným ovocem. Nejznámější slívou pro výrobu slivovice je Durancie, která je nenáročným samosprašným stromem.
Na poli lidového zpracování jsou to pak Mirabelky a renglodky. Miroblán, který nejčastěji roste kolem našich cest je vhodnou surovinou pro výrobu kvalitní pálenky. Sklizeň probíhá stejně jako u švestek.
Ovoce, které vyžaduje rychlou sklizeň kvůli nahnívání praskání tím pádem nízké skladovatelnosti vyžaduje okamžitou spotřebu. Ovoce, které je velmi náročné na sklizeň má základní pravidlo, do kvasu patří bez stopek. V poslední době je trendem i bez pecek. Pokud se vše podaří jak má, jde o velmi kvalitní zdroj pro dobrou pálenku.
Je méně obvyklá než třešeň, jelikož je v našich končinách vzácná. Nejcennější jsou višně tmavé.
Kulturní ovoce, původem z Číny, jehož stromy jsou zárukou vysoké odrůdy i v pokročilém věku, stejně jako hrušně, je u mnoha konzumentů považováno za kvalitnější než švestky. Aroma pálenky nemá tak výrazné vůně jako slivovice, ale o to jemnější má chuť.
Stejně jako meruňky kulturní ovoce pravděpodobně z Číny. Na-rozdíl od meruňek je nutné odpeckovat.