Bobulové ovoce a ostatní

Bobule je jedno nebo vícesemenný dužnatý plod. Bobule může obsahovat volně řečeno jedno semeno (např. jmelí) nebo více semen (např. angrešt, borůvka) která nejsou obalena tvrdou vrstvou. Výsledek z těchto kvasů jsou netradiční pálenky, které zaujmou jak svým aroma tak chutí.

Hroznové víno

Plodina s vysokým obsahem cukru. Pálenka je vzácná, častěji se používá pro výrobu vína. Jelikož ekonomicky je přímý prodej výhodnější než destilace. Častěji se setkáme v pálením matolin, kdy se vylisované zbytky z vína ředí vodou a následně se kvasí.

Vínovice

Bezinky

Plody bezu černého mají vysoký obsah cukru a zajímavé aroma. Odstranění bobulí od stopek není manuálně úplně jednoduché, strojové zpracování je daleko vhodnější. To je hlavní důvod, proč se u nás moc nevyskytuje.

Bezinky

Jeřabiny

Dnes prakticky zapomenutá plodina. Dříve velmi často v každé zahradě bývala zdrojem různých domácích produktů. Jeřabina má po svém zpracování typické aroma, které ne každému vyhovuje. Dříve se také hojně vysazoval tam, kde se běžnému ovoci nedařilo, jako strom je velmi málo náročná na podnebí i půdu. Navíc plody snesou i první mrazy a sníh. Sklizeny vtomto okamžiku obsahují nejvíce cukru a aromatických látek.

Jeřáb ptačí

Rybíz

Nejvhodnější pro výrobu pálenky je rybíz černý, který je aromatický. Stejně jako pro víno platí, že do kvasu patří pouze bobule. Nasbírání dostatečného množství bývá zpravidla příčinou, že se pálenka často nevyskytuje.

Borůvky

Stejně jako rybíz poskytují kvalitní jemnou pálenku, bohužel náklady na sběr dostatečného množství borůvek jsou ekonomicky prakticky nerealizovatelné.

Top