PH úprava kvasu

Návrat

PH papírky

Je zvláštní, že téměř každý pěstitel zná princip přidávání cukru do zákvasu, ale už téměř nikdo netuší o nutnosti upravit i PH kvasu. Zpravidla je to dáno tím, že většina kvasů u nás PH v zásadě upravovat nepotřebují.

Změna PH je tak u nás známa okyselování prakticky jen u Hrušní, které od přírody nemají dostatečné množství kyselin.

Proč ale obsah kysel hlídáme? Škodlivé organizmy v kvasu chudého na kyseliny mají lepší prostředí pro život. Proto je PH nutné sledovat hlavně u kvasů u kterých víte, že je musíte delší dobu skladovat.

PH nejjednodušeji zjistíme za použití papírků, které jsou snadno k sehnání v obchodech. Ideální hodnotou je 2,8-3. Ideální hodnotou pro skladování, pro kvašení je lepší aby byla hodnota o něco vyšší až do hodnoty 3,5.

Pro většinu případů nám stačí kyselina citronová nebo vinná. Většinou případů se myslí ovoce s menším obsahem kyselin, k kterému se pěstitel běžně dostane jako jsou meruňky, broskve, třešně. Ta se ale časem odbourá, proto pokud opravdu potřebujeme kvas držet díle, použijeme kyselinu mléčnou.

Pro ošetření kvasů z hroznového vína je běžnější zasíření kvasu, který je pro velko-zpracovatele snadněji aplikovatelný a dostupný.

2020-04-01

Top