Metylalkohol

Návrat

Methanol

Každý z branže se už setkal s větou od zákazníka kamaráda, v které figuruje bílá hůl a podobné popichování. Dost tomu pomohla metanolová aféra. Než se dostaneme k tomu co to metanol je, tak si pojďme říct co to vlastně metanolová aféra byla.

Metanolová aféra a její následky nejsou dílem špatného postupu pálení. Byl to cílený pokus prodat namíchaná metylakohol s ethanolem v cca 50%. Naprostá šílenost kdy oba hlavní aktéři, v současné době odsouzení na doživotí, uvedli do oběhu tento smrtelný koktejl. Metylalkohol zakoupený pro průmyslové účely po naředění uvedli do oběhu.

O duševním zdraví obou jedinců si můžete udělat obrázek i na základě jiného postupu „výroby“ lihu, kdy za pomocí sava čistily levný denaturovaný líh od benzinu a jiných příměsí.

Metanol, kterému padlo za oběť v České republice 47 lidí, není produktem destilace či fermentace. Vyloučila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Uvedla jeden důležitý fakt, během destilace není možné, aby vzniklo tolik metylalkoholu například nekvalitním pálením.

Přítomnost metanolu v ovocných destilátech je naprosto přirozená. Je známkou toho, že se opravdu jedná o přírodní destilát z ovoce. Naše i evropská norma stanovuje povolený obsah 12 gramů metanolu na litr čistého alkoholu, což je šest gramů metylalkoholu v litru 50% ovocné pálenky. Takovéto nepatrné množství metanolu, dostatečně zředěné alkoholem (etanolem) není zdraví nebezpečné. Etanol funguje jako protijed a účinky metanolu ruší.

Metanol vzniká přirozeným kvašením pektinových látek v ovoci a následnou destilací spolu s etanolem. Zvláště nezralé ovoce má vyšší obsah pektinu, jehož rozkladem metanol vzniká. Proto se doporučuje připravovat ovocné a především jablečné kvasy z dokonale vyzrálého ovoce.

Zároveň by se do kvasu neměly dostat stopky, větvičky či listy. Právě z těchto dřevnatých látek může metanol vznikat.

V rámci procesu pálení je pak valná většina metanolu odejmutá během jímání tzv úkapu, první části destilace.

2020-04-07

Top