Peckové ovoce

Nejčastějším peckovým ovocem u nás je Slivoň. Slivoň (Prunus) je rozsáhlý rod stromů a keřů z čeledi růžovitých se značným hospodářským a kulturním významem. Zahrnuje velké množství oblíbených ovocných dřevin, jako jsou švestka, meruňka, višeň, třešeň, mandloň a broskvoň, stejně jako druhy planě rostoucí, jako jsou střemcha, trnka či mahalebka. Slivoně se vyznačují jednoduchými, střídavými listy a oboupohlavními, zpravidla vonnými květy. Obsahují množství různých chemických látek, např. toxického amygdalinu. Plodem je peckovice.

Švestky

U nás historicky nejznámější Švestka domácí, je ovoce, které máme doloženo již někdy v 15 století. Koncem 19 století nastal u nás její největší rozmach jakožto suroviny při vyrobě alkoholu. Díky konkurenci na trhu a přebytkům ovoce se muselo najít „jiné“ využití.

Švestky se nechávají na stromech až do doby, kdy začíná svraštění, v tem okamžik obsahují nejvíce cukru. Sklízejí se sběrem či setřásáním.

Švestky domácí

Slívy

I když se to často plete, jsou slívy a švestky jiným ovocem. Nejznámější slívou pro výrobu slivovice je Durancie, která je nenáročným samosprašným stromem.

Na poli lidového zpracování jsou to pak Mirabelky a renglodky. Miroblán, který nejčastěji roste kolem našich cest je vhodnou surovinou pro výrobu kvalitní pálenky. Sklizeň probíhá stejně jako u švestek.

Mirabelka

Třešně

Ovoce, které vyžaduje rychlou sklizeň kvůli nahnívání praskání tím pádem nízké skladovatelnosti vyžaduje okamžitou spotřebu. Ovoce, které je velmi náročné na sklizeň má základní pravidlo, do kvasu patří bez stopek. V poslední době je trendem i bez pecek. Pokud se vše podaří jak má, jde o velmi kvalitní zdroj pro dobrou pálenku.

Višně

Je méně obvyklá než třešeň, jelikož je v našich končinách vzácná. Nejcennější jsou višně tmavé.

Meruňky

Kulturní ovoce, původem z Číny, jehož stromy jsou zárukou vysoké odrůdy i v pokročilém věku, stejně jako hrušně, je u mnoha konzumentů považováno za kvalitnější než švestky. Aroma pálenky nemá tak výrazné vůně jako slivovice, ale o to jemnější má chuť.

Broskve

Stejně jako meruňky kulturní ovoce pravděpodobně z Číny. Na-rozdíl od meruňek je nutné odpeckovat.

Top