Jádrové ovoce

Dříve se pálilo jen kdy nebyla úroda peckovin. Dnes již díky lepším postupům přípravy je běžnou surovinou pro pěstitelské pálení. Obecně platí, že toto ovoce se musí nadrtit a kvas poupravit, aby byla pálenka kvalitní.

Jablka

Existují dva základní principy zpracování pro potřeby pěstitelského pálení. První běžný je nadrcení ovoce do formy kaše a následní kvašení. Druhý náročnější lisování je zárukou pro kvalitnější pálenku, pálenku, která zlidověla pod pojmem kalvádos (kalvádos je pod ochrannou známkou možné vyprodukovat jen z kombinace určitých odrůd z určité oblasti Normandie).

Jablka mytí

Hrušky

Je ovoce u kterého stromy dokáží plodit velmi dlouho dobu. Pokud nejsou zasaženy nemocí jsou stabilním zdrojem materiálu pro kvas. Na-rozdíl od ostatních zde vyjmenovaných druhů ovoce neobsahují dostatečné množství kyselin, proto je nutné se o kvas starat ve zvýšené míře (okyselení kvasu)

Hrušky
Top