Pro ředění slivovice jsme pro vás připravili kalkulačku pro ředění slivovice. Tento příspěvek je hlavně o tom jaké možnosti při ředění jako pěstitelé máme.
- Balenou vodu, měkkou
- Destilovanou vodu pro potravinářské účely
- Vlastní měkčenou vodu
Pokud použijete jiný typ vody hrozí vám typická vada pálenky, zakalení. Zakalení kdy se ethanolem nerozpustitelné minerální látky srážejí do podobě mikroskopických bílých vloček.
Ředění slivovice samo o sobě nemá mnoho úskalí. K měření nám postačí Lihoměr a litrová válcová odměrka.
1) Destilát, který máme připraven nalijeme od odměrného válce
2) Počkáme až se voda usadí
3) Opatrně vložíme lihoměr
4) Odečteme ze stupnice lihovost
U tohoto bodu se zastavíme, pokud jste nikdy nekupovali lihoměr, tak pokud chcete mít měření přesné, kupujte Lihoměr s teploměrem se stupňovitostí po půl stupních. S takovým lihoměrem jste následně schopni určit dle alkoholometrické tabulky skutečnou lihovost dle převodní tabulky.
Na internetu často dostupné tabulky uvádějící rozdíly na základě 5°C nejsou vůbec přesné, mohou se lišit až od několik jednotek.
5) Výpočet množství vody pro ředění při 20°C na kalkulačce
6) Opatrné nelítí vody do destilátu za pomalého míchání
Většinou se zakalení nemusíte bát, pokud neředíte pod 50%, na nižší úroveň je potřeba opravdu dbát na kvalitu vody. Zakalení destilátu se zbavuje velmi těžko.
My osobně používáme zpravidla balenou kojeneckou vodu, která bývá zpravidla dostatečně měkká.
2020-04-05