Domácí pálenice v České republice

Návrat

Domácí pálenice

I když jde na Moravě o národní sport, je domácí pálení zákonem zakázáno. Domácí pálení alkoholu není povoleno v žádném množství. I přes to je pro řadu rodin tradice, tradice za kterou hrozí pokuta až 10 milionů korun + doměření spotřební daně.

V České republice je alkoholické nápoje možné vyrábět pouze v provozovně schválené ústředním orgánem státní správy. Konkrétně povolení vydává ministerstvo zemědělství a dohlíží na něj celní správa.

Většina domácích pálenic spoléhá na složitost našeho zákona, kdy celní správa může provést kontrolu pouze Celní správě se případy domácího pálení složitě odhalují. Pokud není přímý důkaz, nemůže celní správa provést místní šetření. Dále pak vlastnictví domácí pálenice není v Česku trestný čin.

Největším rizikem pro zdraví není strašák v podobě metylakoholu, ale kvalita destilačních souprav. Nejčastějším způsobem, jakým je nalezena nelegální pálenice, je její výbuch. Vyrobení takového množství metylalkoholu, aby byl ve smrtelném množství, není prakticky možné.

Chcete-li tedy legálně přetvořit své ovoce v pálenku, tak jedinou cestou, kterou tedy v ČR máme je provozování pěstitelské pálenice, jejíž provoz povoluje Ministerstvo zemědělství ČR.

2020-05-04

Top