Cukr v ovoci

Návrat

Cukr v ovoci

Ovoce obsahuje převážně fruktózu (ovocný cukr), který má velmi nízký glykemický index.

Pro kvas platí samozřejmě přímá úměra, čím více cukru tím více vyprodukujeme lihoviny. Proto se má ovoce sbírat v co nejvyšší zralosti, kdy obsahuje nejvíce cukru.

To je důvod proč pěstitelé přidávají do kvasu cukr, s cílem aby zvýšily výtěžnost. Přidávají i když je to nelegální. Pokud také patříte do této skupiny tak víte, že pokud to s přidáním přeženete, snížíte tím kvalitu pálenky, navíc se vám může podařit vytvořit slušný bolehlav.

V okolních státech je občas přidávání povoleno, díky tomu vznikají vysoce cukernaté kvasy. Na takové si ale již nevystačíte s obyčejnými kvasinkami. Potřebujete kvasinky, které přežijí i vyšší obsah alkoholu v kvasu.

2020-05-07

Top