Ovoce obsahuje převážně fruktózu (ovocný cukr), který má velmi nízký glykemický index.
Pro kvas platí samozřejmě přímá úměra, čím více cukru tím více vyprodukujeme lihoviny. Proto se má ovoce sbírat v co nejvyšší zralosti, kdy obsahuje nejvíce cukru.
To je důvod proč pěstitelé přidávají do kvasu cukr, s cílem aby zvýšily výtěžnost. Přidávají i když je to nelegální. Pokud také patříte do této skupiny tak víte, že pokud to s přidáním přeženete, snížíte tím kvalitu pálenky, navíc se vám může podařit vytvořit slušný bolehlav.
V okolních státech je občas přidávání povoleno, díky tomu vznikají vysoce cukernaté kvasy. Na takové si ale již nevystačíte s obyčejnými kvasinkami. Potřebujete kvasinky, které přežijí i vyšší obsah alkoholu v kvasu.
2020-05-07